Opensource: verschil tussen versies

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
 
Regel 1: Regel 1:
Opensource software is software waarbij je ook de broncode kunt krijgen. Broncode is hetgeen de programmeur gebruikt om het programma te schrijven. Dit zijn regels opgesteld in een programmeertaal (zoals C, C++ of Java) die tot een programma worden gecompileerd. Mozilla, Linux en OpenOffice.org zijn 3 grote opensource projecten. Iedereen kan aan deze programma's bijdragen door de code te downloaden en aan te passen. Gewenste aanpassingen worden gecontroleerd door andere programmeurs en komen zo weer ten goede aan het programma. Zo kunnen veel programmeurs van over de hele wereld aan een bepaald programma bijdragen, hun eigen ideeën erin verwezenlijken en veel gebruikers tevreden stellen.
+
Open Source is langzaamaan een bekend begrip aan het worden binnen de computerwereld, maar wat houdt het in?
  
Zie [http://opensource.org Opensource.org] of het Nederlandse [http://vrijschrift.org Vrijschrift.org] voor meer informatie.
+
Computerprogramma's bestaan zoals je ze doorgaans krijgt uit machine-instructies voor je computer die je direct kunt laden en uitvoeren. Voor een normaal mens is deze machinecode echter dusdanig moeilijk te doorgronden dat het nagenoeg onmogelijk is deze te veranderen. Daarom worden nagenoeg alle computerprogramma's gemaakt in een zogenaamde hogere programmeertaal, waarvan C, C++ en Java bekende voorbeelden zijn. In tegenstelling tot machinetaal zijn programma's in deze programmeertalen voor een programmeur uitstekend te doorzien en is het ook eenvoudig wijzigingen aan te brengen. Met een zogenaamde compiler worden deze programmateksten (de <b>bron-</b> of <b>source code</b> omgezet in de voor een computer uitvoerbare machinecode (een .exe in Windows, binaries in UNIX), een nagenoeg onomkeerbaar proces (behalve bij Java, maar het idee is hetzelfde).
 +
 
 +
Nu is het zo dat je als eindgebruiker niet zo erg veel kunt met de broncode en dat je aan de in machinetaal geleverde genoeg hebt om software te gebruiken. Maar als je iets wezenlijks wilt veranderen heb je een probleem. Traditionele commerci&euml;le software is <b>closed source</b>, je krijgt de binaire bestanden, maar niet de broncode. Afhankelijk van de licentie moet je voor de binaries betalen of mag je ze vrij verspreiden, maar zelf wijzigingen aanbrengen blijft vooralsnog voorbehouden aan het bedrijf of de persoon die het programma geschreven heeft.
 +
 
 +
Anders is dit bij Open Source. De gedachte is dat software en kennis goederen zijn waar iedereen over moet kunnen beschikken en daarom wordt bij Open Source Software (kort: OSS) de mogelijkheid geboden de broncode te verkrijgen en desgewenst aan te passen. Dit biedt de mogelijkheid om een beschikbaar programma geheel naar eigen smaak aan te passen en bovendien kan iedereen belangrijke bijdragen maken en fouten opsporen wat de ontwikkelingssnelheid ten goede komt.
 +
 
 +
OSS wordt altijd uitgegeven onder een bepaalde <b>licentie</b>, waarin vast gelegd is wat er met de software gedaan mag worden. De bekendste Open Source-licentie is de [http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html GNU General Public License]: de GPL. Deze schrijft in een notedop voor dat de broncode vrijelijk verspreid mag worden, maar dat je aanpassingen hiervan ook onder de GPL moet verspreiden, wat dus inhoudt dat je GPL-code nooit in closed source software kunt aantreffen. Een wat minder strenge licentie is de [http://www.opensource.org/licenses/bsd-license.php BSD license], welke door commerci&euml;le bedrijven wat prettiger wordt gevonden, en daarnaast is er nog de [http://www.mozilla.org/MPL/MPL-1.1.html Mozilla Public License] waaronder Mozilla-software wordt verspreid. Er zijn, zoals te zien is op [http://www.opensource.org/site_index.php opensource.org], erg veel licenties wat nogal wat verwarring veroorzaakt. Het belangrijke om te onthouden is dat je bij een programma met een Open Source-licentie zelf aanpassingen kunt maken en dat deze software wereldwijd door vrijwilligers en professionals ontwikkeld wordt.
 +
 
 +
Er zijn intussen erg veel bekende Open Source-projecten, zoals [http://www.linux.org/ Linux], [http://www.freebsd.org/ FreeBSD], [http://www.apache.org/ Apache] en natuurlijk alle software die uitgegeven wordt door de Mozilla Foundation. Al deze projecten hebben gemeen dat ze zonder winstoogmerk goede software willen maken en dat deze voor iedereen beschikbaar moet zijn.
 +
 
 +
Meer inf? Zie [http://opensource.org Opensource.org] of het Nederlandse [http://vrijschrift.org Vrijschrift.org].

Huidige versie van 7 nov 2004 om 21:03

Open Source is langzaamaan een bekend begrip aan het worden binnen de computerwereld, maar wat houdt het in?

Computerprogramma's bestaan zoals je ze doorgaans krijgt uit machine-instructies voor je computer die je direct kunt laden en uitvoeren. Voor een normaal mens is deze machinecode echter dusdanig moeilijk te doorgronden dat het nagenoeg onmogelijk is deze te veranderen. Daarom worden nagenoeg alle computerprogramma's gemaakt in een zogenaamde hogere programmeertaal, waarvan C, C++ en Java bekende voorbeelden zijn. In tegenstelling tot machinetaal zijn programma's in deze programmeertalen voor een programmeur uitstekend te doorzien en is het ook eenvoudig wijzigingen aan te brengen. Met een zogenaamde compiler worden deze programmateksten (de bron- of source code omgezet in de voor een computer uitvoerbare machinecode (een .exe in Windows, binaries in UNIX), een nagenoeg onomkeerbaar proces (behalve bij Java, maar het idee is hetzelfde).

Nu is het zo dat je als eindgebruiker niet zo erg veel kunt met de broncode en dat je aan de in machinetaal geleverde genoeg hebt om software te gebruiken. Maar als je iets wezenlijks wilt veranderen heb je een probleem. Traditionele commerciële software is closed source, je krijgt de binaire bestanden, maar niet de broncode. Afhankelijk van de licentie moet je voor de binaries betalen of mag je ze vrij verspreiden, maar zelf wijzigingen aanbrengen blijft vooralsnog voorbehouden aan het bedrijf of de persoon die het programma geschreven heeft.

Anders is dit bij Open Source. De gedachte is dat software en kennis goederen zijn waar iedereen over moet kunnen beschikken en daarom wordt bij Open Source Software (kort: OSS) de mogelijkheid geboden de broncode te verkrijgen en desgewenst aan te passen. Dit biedt de mogelijkheid om een beschikbaar programma geheel naar eigen smaak aan te passen en bovendien kan iedereen belangrijke bijdragen maken en fouten opsporen wat de ontwikkelingssnelheid ten goede komt.

OSS wordt altijd uitgegeven onder een bepaalde licentie, waarin vast gelegd is wat er met de software gedaan mag worden. De bekendste Open Source-licentie is de GNU General Public License: de GPL. Deze schrijft in een notedop voor dat de broncode vrijelijk verspreid mag worden, maar dat je aanpassingen hiervan ook onder de GPL moet verspreiden, wat dus inhoudt dat je GPL-code nooit in closed source software kunt aantreffen. Een wat minder strenge licentie is de BSD license, welke door commerciële bedrijven wat prettiger wordt gevonden, en daarnaast is er nog de Mozilla Public License waaronder Mozilla-software wordt verspreid. Er zijn, zoals te zien is op opensource.org, erg veel licenties wat nogal wat verwarring veroorzaakt. Het belangrijke om te onthouden is dat je bij een programma met een Open Source-licentie zelf aanpassingen kunt maken en dat deze software wereldwijd door vrijwilligers en professionals ontwikkeld wordt.

Er zijn intussen erg veel bekende Open Source-projecten, zoals Linux, FreeBSD, Apache en natuurlijk alle software die uitgegeven wordt door de Mozilla Foundation. Al deze projecten hebben gemeen dat ze zonder winstoogmerk goede software willen maken en dat deze voor iedereen beschikbaar moet zijn.

Meer inf? Zie Opensource.org of het Nederlandse Vrijschrift.org.