linux: Spannend!

Iedereen kan hier terecht met vragen over allerhande open source software die niet in de andere fora past.
mam43
Berichten: 9
Lid geworden op: 10 maart 2007, 7:35
    unknown unknown

linux: Spannend!

Bericht door mam43 »

Eindelijk dan de knoop doorgehakt, er komt linux (als 2e boot) op mijn gloedjenieuwe pc. Ik duik graag in nieuwe materie en vind het allemaal reuze spannend. Als voorwerk al hele forums, naslagwerken op het internet e.d. nageslagen en vond dat ik met Ubuntu vast wel ergens moest komen. (ik vond het verhaal van gohelena erg boeiend! Leuk om al die vorderingen te lezen en jullie heerlijke reakties.) Dus gedownload, gebakken en geinstalleerd... althans, dat laatste, daar zit nu het eerste euvel!

Ik heb een schijf van 300gb, verdeeld in 3 partities van ieder 100gb. C heeft windows, D de documenten en alles wat ik niet kwijt wil en E is leeg en geformateerd. Bij de installatie mag ik dus kiezen waar ik Ubuntu wil hebben. Ik herken zo'n beetje de partities wel, maar waar volgens mij E moet zitten geeft hij aan dat er 200gb zou zitten. Dat klopt dus niet. Bij andere 2 schijven geeft hij wel aan dat ieder (ongeveer) 100gb heeft.
Vraag is dus: Hoe herken ik mijn lege partitie? Ik heb op het nl ubuntuforum de handleiding gelezen, maar dit kwam ik niet tegen. twas meer van dat je dus je partitie moet kiezen en dan installeren.

Dan nog een vraagje, ik kom ontzettend veel termen tegen die ik heel niet ken. Ik heb het gevoel in Rusland beland te zijn zonder tolk. :wink: Kan ik gewoon maar wat proberen, kom ik er vanzelf achter, is er een soort van 'woordenboek'? Je moet dus heel wat commando's geven en al stam ik nog uit het dostijdperk, ik ben dat allang weer vergeten. En het zal ook wel niet hetzelfde zijn neem ik aan!
Nou, al met al heb ik de hele dag al pret met het vooruitzicht aan deze kluif te beginnen, ik moet hem er alleen nog eerst op zien te krijgen!
Groetjes, mam
common sense
Berichten: 656
Lid geworden op: 2 augustus 2006, 13:45
    unknown unknown

Re: linux: Spannend!

Bericht door common sense »

Welkom in het pingu universum!
mam43 schreef:Vraag is dus: Hoe herken ik mijn lege partitie? Ik heb op het nl ubuntuforum de handleiding gelezen, maar dit kwam ik niet tegen. twas meer van dat je dus je partitie moet kiezen en dan installeren.
Lastig. Ten eerste: vergeet de drive letters die Windows toekent, dit is iets archaisch in DOS+Windows. In Linux werk je met partitie en drive nummers. Linux kent aan het drive nummer een device naam toe.

Als je deze nummers weet, dan is het een eitje. Je hebt 1 harddisk, en vermoedelijk van het moderne SATA type dus die krijgt meestal de naam /dev/sda. Dan komt er een nummer achter voor de partitie, dus de eerste partitie heet /dev/sda1 in Linux. (de tweede /dev/sda2 etc)

Meer over partities en Linux: http://www.faqs.org/docs/Linux-mini/Partition.html

Een echt eenvoudige methode om je partitie te herkenen heb ik niet,
maar meestal geeft de installer aan dat een partitie leeg is of niet. (zelf peek ik soms zelf in de partitie, als ik twijfel, maar dat is echt iets voor expert-geeks)

Let wel dit dat het partitioneren en formatteren een kritieke stap is.
1 foutje, en je bent je oude data en systeem kwijt. Dit is wel te herstellen:
het is maar software, dus hou je installatie schijven achter de hand.
mam43 schreef: Dan nog een vraagje, ik kom ontzettend veel termen tegen die ik heel niet ken. Ik heb het gevoel in Rusland beland te zijn zonder tolk.
Er staat gigantisch veel in Wikipedia over Linux, daarnaast zijn fora als dit een goede start voor beginners vragen. En Google helpt ook fantastisch.
Freston
Berichten: 147
Lid geworden op: 24 januari 2007, 14:19
    unknown unknown

Bericht door Freston »

Allereerst welkom!

Ik zal je weinig kunnen helpen met Ubutu (zie sig ;) ), maar misschien dat ik een idee heb hoe je over deze eerste horde heen kan komen. Het is makkelijk als je een Life&Install cd hebt. Ik weet dat Ubuntu die maakt, maar ik weet niet of jij die hebt.

Als je een Life cd hebt, kan je gewoon simpelweg je M$ partities op en kijken hoe en wat alles heet onder Linux. Je hebt waarschijnlijk je /dev/hda1, /dev/hda2. dev/hda3 of iets in die trant. Misschien moet je ze mounten, misschien doet ie dat automatisch al. Dan is alles wat je onder Windows had weer binnen handbereik. Wat je trouwens ook kan doen, en waarschijnlijk ga je dat ook, is al je data zo opslaan dat je er zowel vanuit Linux als vanuit M$ bij kan. In dat geval is 100GB wel erg groot voor Ubuntu. Als alles nog zo nieuw is, heb je misschien nog back-ups van je data? Dan kan je een herpartitionering overwegen.

Sowieso is het goed om een back up te hebben, beter mee verlegen dan om verlegen. :roll:

Wat betreft DOS, vergeet dat alsjeblieft. Ik bedoel, het helpt om gewend te zijn aan een shell-prompt. Maar GNU-Linux is zo anders. Hoe vaak ik gewone commando's niet in mijn oude taal probeer uit te voeren ;)

Dingen als copy, rename of del werken niet. Al valt daar natuurlijk wat aan te doen. Maar dat is voor later. Hier vindt je belangrijke informatie, want ik begrijp dat je op zoek bent naar wat terminologie.

EDIT: Ik post en ik zie dat ik niet de eerste ben:
common sense schreef:Als je deze nummers weet, dan is het een eitje. Je hebt 1 harddisk, en vermoedelijk van het moderne SATA type dus die krijgt meestal de naam /dev/sda. Dan komt er een nummer achter voor de partitie, dus de eerste partitie heet /dev/sda1 in Linux. (de tweede /dev/sda2 etc)

common sense doet zijn naam eer aan. Dit snijdt hout.

Ik denk dat je óf met een Life-cd rond moet neuzen, óf verdomt goede back-ups hebben. Het tweede is trouwens een aanrader. Als je distro onder een Life-cd je M$ partities niet automatisch mount, dan kan je dat een de hand van boven bedoelde namen handmatig doen. Het is heel makkelijk, je moet alleen even weten hoe

Maar veel distro's kiezen er al voor om automatisch andere (M$) partities te mounten. Je hebt dan een directory als /C/windows/ of /mnt/C/windows/
Got Slack?
mam43
Berichten: 9
Lid geworden op: 10 maart 2007, 7:35
    unknown unknown

Bericht door mam43 »

Bedankt voor de snelle hulp! Ik heb de installatieprocedure maar weer gestart om precies te zien wat er nu stond. Ik zit dus nu in ubuntu :lol: (toch een soort live cd,want ik kan programma's draaien), heb de eerste stappen van installeren gezet en kreeg de volgende schermen: " Grootte van Ide1 Master partitie 6 (hda6) aanpassen en zo vrijgekomen ruimte gebruiken (51% = 53.1GB)" . Lijkt op partitie E, maar toch wat riskant, dus zelf willen indelen.
Kom dan op scherm: Hoe schijf verdelen?
dev/hda1 91.31gb boot unused 75gb
dev/hda2 206.78gb lba ,, ---
dev/hda5 100.34gb 67gb
dev/hda6 106.44gb 106.37gb.

Ik neem aan dat nu hda6 mijn M$ E is alleen snap ik die ' 6' dan weer niet, maar dat geeft niet.
Ik wist trouwens niet dat je ook van een livecd kunt installeren. Ik denk dat ik maar eerst de laatste ophaal, want deze cd is nog van de vorige levering

***ohhwacht! zie ineens dat bovenstaande een optelling is van 2 partities! :shock: Dus dan zit ik toch wel goed met hda6.
En wat de backups betreft, ja, je kunt niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is.. dat heb ik in het verleden inderdaad moeten ondervinden. Maar tegenwoordig staat er een buitenboord HD die regelmatig backups maakt.
Ook bedankt voor de uitstekende linken, die ga ik van het weekend eens rustig doorlezen. Ik kom nog even terug om te melden of het allemaal gelukt is.[/i]
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Volgens mij zit je Windows op hda1... :?
Afbeelding
Freston
Berichten: 147
Lid geworden op: 24 januari 2007, 14:19
    unknown unknown

Bericht door Freston »

/dev/hda1 is 'boot-enabled' dus dat is je M$ partitie.

Zo te zien is je /dev/hda5 je D:\ drive, maar dat kan jij zelf beter zien, want jij weet hoeveel er op staat. In ieder geval staat er iets op van 33GB. Kan dat kloppen?

In dat geval is /dev/hda6 je 'open partitie', ofwel E:\
En die 6 kan kloppen, want of er een systeem achter zit ben ik nog niet achter, maar ik heb nog nooit gezien dat harde schijven keurig een chronologische nummering kregen. Wacht maar tot je je swap partitie aanmaakt, dan zie je wat ik bedoel.

En je hebt nog een mystery partitie van 200 GB. Of is dat je buitenboord HD?
Got Slack?
mam43
Berichten: 9
Lid geworden op: 10 maart 2007, 7:35
    unknown unknown

Bericht door mam43 »

Adri, ja ik denk inderdaad dat M$ op hda1 zit, gezien de 'boot' erachter.

Freston, ik zag met terugkijken op wat ik schreef dat hda 5 en 6 samen 200 is. Na de zin hda2 kwam (op het scherm) een insprongetje waaruit ik nu concludeer dat het een samenvoeging is van beide partities. Raar dat hij eerst hda2 als geheel ziet en deze weer onderverdeelt in de 2 bestaande windowspartities. Óf hij ziet de bootpartitie als 'hot-item' en de rest als ehh.. de rest. In eerste instantie op het installatiescherm gaf hij inderdaad weer dat er nog een andere schijf aktief is, maar dat is er "maar" eentje van 80gb.

Je zei ook dat ik de partitie kleiner 'moest' maken. Kan je mij ook zeggen waarom?

En nog bedankt voor jullie warme welkom! kwas het door de opwinding helemaal vergeten..
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

mam43 schreef:Adri, ja ik denk inderdaad dat M$ op hda1 zit, gezien de 'boot' erachter.

Freston, ik zag met terugkijken op wat ik schreef dat hda 5 en 6 samen 200 is. Na de zin hda2 kwam (op het scherm) een insprongetje waaruit ik nu concludeer dat het een samenvoeging is van beide partities. Raar dat hij eerst hda2 als geheel ziet en deze weer onderverdeelt in de 2 bestaande windowspartities. Óf hij ziet de bootpartitie als 'hot-item' en de rest als ehh.. de rest. In eerste instantie op het installatiescherm gaf hij inderdaad weer dat er nog een andere schijf aktief is, maar dat is er "maar" eentje van 80gb.

Je zei ook dat ik de partitie kleiner 'moest' maken. Kan je mij ook zeggen waarom?

En nog bedankt voor jullie warme welkom! kwas het door de opwinding helemaal vergeten..
Ik denk dat Freston bedoelt (en daar ben ik het mee eens) dat het eigenlijk beter is om je LInux-installatie in twee (of meer) delen te splitsen. Voor de installatie heb je eigenlijk niet meer dan 10 GB nodig. Je kunt je /home/ (beetje vergelijkbaar met Mijn Documenten/gebruikersaccount onder Windows) dan op een andere partitie zetten, die veel meer kan 'groeien'. De installatie zelf is ongeveer 5 GB en laat dat nog eens wat uitdijen tot 10. Je hebt toch schijfruimte in overvloed, dus doe maar ruig en zet hem op 15 GB, da's echt meer dan genoeg. Op die manier hou je je /home/ op een aparte partitie, wat voordelen heeft qua veiligheid en mocht er eens wat misgaan met een distributie-upgrade, dan heb je in ieder geval je gebruikersvoorkeuren en instellingen nog (denk bijv. aan je Firefox en Thunderbird profielen, maar ook aan foto's, muziek, etc.

Er zal ook nog gevraagd worden hoe groot je je swap-partitie wilt maken. Vuistregel: 2 x het RAM-geheugen.
Bij wat grotere RAM-geheugens is het wellicht wat veel, maar het is een aardig handvat. Dus heb je bijv. 512 MB RAM, dan maak je je swap (wisselgeheugen) 1024 (o.i.d., zo nauw komt dat niet). :)
Afbeelding
Gebruikersavatar
gohelena
Berichten: 141
Lid geworden op: 28 december 2006, 23:17
Locatie: Amersfoort
    unknown unknown

Re: linux: Spannend!

Bericht door gohelena »

mam43 schreef:Eindelijk dan de knoop doorgehakt, er komt linux (als 2e boot) op mijn gloedjenieuwe pc. Ik duik graag in nieuwe materie en vind het allemaal reuze spannend. Als voorwerk al hele forums, naslagwerken op het internet e.d. nageslagen en vond dat ik met Ubuntu vast wel ergens moest komen. (ik vond het verhaal van gohelena erg boeiend! Leuk om al die vorderingen te lezen en jullie heerlijke reakties.) Dus gedownload, gebakken en geinstalleerd... althans, dat laatste, daar zit nu het eerste euvel!
wat leuk dat je mijn verhaal boeiend vond!
het is ook mijn bedoeling om linux leeken te laten zien wat voor "problemen" je krijgt als je in linux avontuur duikt..maar ook de vorderingen....met andere woorden het komt goed ;)
Je had over een tolk...deze forum is je tolk!!
Ik heb heel veel nuttige hulp en advicen gekregen van ze
de tip de ze me gaven..vergeet windows...
ja ik weet het het is lastig...want ik denk nog in windows termen...en ik behandel linux als windos...
ja en dat gaat niet werken ;)
heb geduld met linux..leer linux kennen..heb plezier met linx en je word beloond met een ijzer sterk "besturings systeem"

ik zal 1 ding zeggen...heel veel plezier met je avontuur!!!

groetjes Gohelena
Ik worstel en ik kom boven
Ubuntu Edgy Eft.
geen engelse links,ik kan geen engels :(
registreerde linux gebruiker#443968/
ubuntu user# 12612/
Freston
Berichten: 147
Lid geworden op: 24 januari 2007, 14:19
    unknown unknown

Bericht door Freston »

mam43 schreef:Je zei ook dat ik de partitie kleiner 'moest' maken. Kan je mij ook zeggen waarom?
adri schreef:Ik denk dat Freston bedoelt (en daar ben ik het mee eens) dat het eigenlijk beter is om je LInux-installatie in twee (of meer) delen te splitsen. Voor de installatie heb je eigenlijk niet meer dan 10 GB nodig. Je kunt je /home/ (beetje vergelijkbaar met Mijn Documenten/gebruikersaccount onder Windows) dan op een andere partitie zetten, die veel meer kan 'groeien'. De installatie zelf is ongeveer 5 GB en laat dat nog eens wat uitdijen tot 10. Je hebt toch schijfruimte in overvloed, dus doe maar ruig en zet hem op 15 GB, da's echt meer dan genoeg.
Dank je voor je bijval adri! Ik weet niet wat je voor systeem hebt mam43 en wat het moet kunnen. Maar aan je 300GB harddisk, je buitenboord backupHD te zien heb je meer voor je lopende dan ik met mijn kleptop. Als je data zo belangrijk is dat je zo'n systeem draait, dan zijn je applicaties dat hoogstwaarschijnlijk ook. Dus verbeter mij als ik ongelijk heb. Maar ik denk, dat je met een full-install ongeveer op 4 GB uitkomt voor het besturingssysteem en alle mooie dingen die je hebben wilt die daarmee samenhangen (en da's zéér ruim). Ik zit met Slackware op 4 GB en ik heb alles wat ik hebben wil. Ik zou dit zelfs terug kunnen brengen naar de helft, maar ik ben te lui en ik heb geen noodzaak.

Draai je dus zware applicaties dan kom je alsnog wel uit met 10 GB. Of je bent heel erg gespecialiseerd bezig, maar dan hebben we het over écht andere dingen. Oke, dan gaan we vandaag in het kader van 'doe eens gek, gooi je haar los' een marge inbouwen van 50%. Hupakee, 15 GB voor het besturingssysteem. Dan hou je voor je data 85 GB extra over.

Denk er hierbij om dat Linux geen enkele moeite heeft met het lezen en schrijven naar Windows partities. De veelgehoorde compatabiliteitsproblemen liggen andersom. Windows kan niet naar Linux schrijven. Linux naar Windows is geen probleem.

Oké, je wilt Windows draaien. Je wilt Linux draaien. En je wilt veel data kwijt kunnen. Dan zou ik Linux ongeveer 15 GB geven. Windows wat meer, 30 à 40 GB ofzo. En dan één grote data-partitie maken waar beiden bij kunnen. En als dat teveel gedoe is, laat je de Windows partitie zoals ie is. Vergeet alleen niet dat als het op Linux staat, Windows er niet bij kan. Staat het op Windows, dan is dat voor Linux 'gewoon een andere directory' (waarvan jij dan ook nog eens mag zeggen waar je het handig vind dat hij staat).


Zitten we nog steeds met het punt van die hda2. Die 200 GB die zomaar uit de lucht komt, dat geloof ik niet. En ik geloof ook niet dat het een optelling is van de voorgaande partities. Verbeter mij alsjeblieft als ik het verkeerd heb, want ik ben misschien andere programma's gewend. Ik snap het niet. (Ik moet er wel bij zeggen, dat ik met fdisk ook wel eens 1,5 GB ongepartitioneerde HD heb 'gevonden' op een P2. Dat was een leuk cadeautje ;)
Got Slack?
mam43
Berichten: 9
Lid geworden op: 10 maart 2007, 7:35
    unknown unknown

Bericht door mam43 »

Goedenmorgen!

Allereerst wil ik even zeggen dat ik het ontzettend fijn vind dat jullie zo uitgebreid uitleggen. Ik vind het heerlijk om het naadje van de kous te weten. Van windows weet ik (heel bescheiden) al aardig veel. Eerst komt mijn gezin en dan mijn computer, maar het is wel eens andersom geweest.. :oops:
gohelena schreef: wat leuk dat je mijn verhaal boeiend vond!
het is ook mijn bedoeling om linux leeken te laten zien wat voor "problemen" je krijgt als je in linux avontuur duikt..maar ook de vorderingen....met andere woorden het komt goed ;)
Je had over een tolk...deze forum is je tolk!!
Ik heb heel veel nuttige hulp en advicen gekregen van ze
de tip de ze me gaven..vergeet windows...
ja ik weet het het is lastig...want ik denk nog in windows termen...en ik behandel linux als windos...
ja en dat gaat niet werken ;)
heb geduld met linux..leer linux kennen..heb plezier met linx en je word beloond met een ijzer sterk "besturings systeem"

ik zal 1 ding zeggen...heel veel plezier met je avontuur!!!

groetjes Gohelena
Ja, ik was al maanden erg benieuwd en jou enthousiasme, je geworstel gaven voor mij de doorslag haha. En zoals je zegt, het forum is mijn tolk! wat een wereld he, internet. Kan me er nog altijd over verbazen.

Enfin, Freston, het was zeker geen aanval ofzo hoor over dat 'moeten' verdelen. In de 20gb-tijd kwam ik altijd ruimte te kort, maar nu heb ik zoveel dat ik niet weet wat ik er mee moet haha. Dus heb ik de schijf maar simpel in 3-en verdeelt en hield 100 over voor Linux, niet wetende dat dat maar zó weinig ruimte nodig heeft! Mijn spielerij met Windows heeft het vaak moeten bekopen met een verse installatie ("mam heeft d'r weer wat opgekwakt") dus ik ben iets voorzichtig geworden. Las dus bij jou helena dat dat bij linux niet zo'n groot probleem is, dat spelen.. :)

Maar goed, laat ik bij het verhaal blijven, Ik ga dus die partitie in 2en verdelen, doe gelijk ruig en zet hem op 15. (ik weet het, windowsdenken, dat moet nog slijten). Gaat dat verdelen bij het installeren? Aangezien dus linux door windows kan lopen, gaat het dan niet doorelkaar?

Ik heb partitionmagic en zal even kijken wat er nu precies aan ruimte opstaat.
Freston schreef: Zitten we nog steeds met het punt van die hda2. Die 200 GB die zomaar uit de lucht komt, dat geloof ik niet. En ik geloof ook niet dat het een optelling is van de voorgaande partities. Verbeter mij alsjeblieft als ik het verkeerd heb, want ik ben misschien andere programma's gewend. Ik snap het niet. (Ik moet er wel bij zeggen, dat ik met fdisk ook wel eens 1,5 GB ongepartitioneerde HD heb 'gevonden' op een P2. Dat was een leuk cadeautje ;)
Toen ik de kast laatst openhad voor het uithalen van een andere schijf zag ik dat er op de sticker van deze schijf 320gb stond. Das inderdaad 20gb meer, en het is typisch hoe blazé je wordt wanneer je over zoveel ruimte beschikt. Ik laat het alleen wel nu zo staan qua indeling want ik heb net windows 2 weken opnieuw geinstalleerd en eer alles d'r weer opstaat!pffff Beself wel dat ik dat risico nu opnieuw loop. :D
adri schreef: Er zal ook nog gevraagd worden hoe groot je je swap-partitie wilt maken. Vuistregel: 2 x het RAM-geheugen.
Bij wat grotere RAM-geheugens is het wellicht wat veel, maar het is een aardig handvat. Dus heb je bijv. 512 MB RAM, dan maak je je swap (wisselgeheugen) 1024 (o.i.d., zo nauw komt dat niet). :)
Ik heb inderdaad 1024 aan geheugen, dus komt het uit op 2048. Maakt hij dat dan aan op die 100gb, of gaat alles doorelkaar lopen?
Freston schreef:[
Oké, je wilt Windows draaien. Je wilt Linux draaien. En je wilt veel data kwijt kunnen. Dan zou ik Linux ongeveer 15 GB geven. Windows wat meer, 30 à 40 GB ofzo. En dan één grote data-partitie maken waar beiden bij kunnen. En als dat teveel gedoe is, laat je de Windows partitie zoals ie is. Vergeet alleen niet dat als het op Linux staat, Windows er niet bij kan. Staat het op Windows, dan is dat voor Linux 'gewoon een andere directory' (waarvan jij dan ook nog eens mag zeggen waar je het handig vind dat hij staat).
Dus als ik het nu goed begrijp blijft voor Linux de gehele schijf zichtbaar en benaderbaar, terwijl in Windows er 100gb 'verdwenen' is. (en heb ik voor linux niet zo heel erg veel nodig)

Wat een vragen hè, en ik moet nog beginnen!
Groetjes, Mam
Gebruikersavatar
gohelena
Berichten: 141
Lid geworden op: 28 december 2006, 23:17
Locatie: Amersfoort
    unknown unknown

Bericht door gohelena »

mam43 schreef:Goedenmorgen!

Allereerst wil ik even zeggen dat ik het ontzettend fijn vind dat jullie zo uitgebreid uitleggen. Ik vind het heerlijk om het naadje van de kous te weten. Van windows weet ik (heel bescheiden) al aardig veel. Eerst komt mijn gezin en dan mijn computer, maar het is wel eens andersom geweest.. :oops:
gohelena schreef: wat leuk dat je mijn verhaal boeiend vond!
het is ook mijn bedoeling om linux leeken te laten zien wat voor "problemen" je krijgt als je in linux avontuur duikt..maar ook de vorderingen....met andere woorden het komt goed ;)
Je had over een tolk...deze forum is je tolk!!
Ik heb heel veel nuttige hulp en adviezen gekregen van ze
de tip de ze me gaven..vergeet windows...
ja ik weet het het is lastig...want ik denk nog in windows termen...en ik behandel linux als windows...
ja en dat gaat niet werken ;)
heb geduld met linux..leer linux kennen..heb plezier met linx en je word beloond met een ijzer sterk "besturings systeem"

ik zal 1 ding zeggen...heel veel plezier met je avontuur!!!

groetjes Gohelena
Ja, ik was al maanden erg benieuwd en jou enthousiasme, je geworstel gaven voor mij de doorslag haha. En zoals je zegt, het forum is mijn tolk! wat een wereld he, internet. Kan me er nog altijd over verbazen.
ha ha ha ik wist niet eens dat mijn enthousiasme zo aanstekelijk was ha ha ha
Ik heb linux op mijn oude "zolder" pc zo kan ik rustig klooien, en als het tegenvald....dan heb ik nog mijn "nieuwe" pc met windows die nu zwijgend vestoft naast het oude "baasje" de "zolder" pc staat.
zelf vind ik het ook een spannend avontuur....
gelukkig heb ik hulp van deze forum..anders was het mij nooit gelukt...met mijn "winows logica"
Weet je wat zo leuk is aan linux......je hebt een grabbelton aan software!
Bij M$ is dat niet zo...en is het gratis..dan is het zo oubollig dat je schaamt dat op je pc hebt.
en als je een luxe software wil.....ga je dat illegaal downloaden waar je weer virussen van krijg :x

bij linux hoeft dat niet..je hebt goede moderne software voor alles
je hebt hele goede "windows" alternatieven het is even uit zoeken welke wat, wat is..
om dat makelijker te maken klik hier

Mam schreef:"Wat een vragen hè, en ik moet nog beginnen!
Groetjes, Mam
van vragen wort je wijzer!
Ik worstel en ik kom boven
Ubuntu Edgy Eft.
geen engelse links,ik kan geen engels :(
registreerde linux gebruiker#443968/
ubuntu user# 12612/
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Ik vermoed dat die 200 GB je externe hd is.
Vóór de installatie komt dat trouwens allemaal uitgebreid aan bod. Windows wordt (normaal gesproken) herkend en je moet dus alleen opletten dat je je ongebruikte partitie voor Ubuntu geschikt gaat maken (kan haast niet missen hoor). Swap zou ik met 1024 MB RAM niet helemaal op 2 GB zetten, maar op 1 of 1,5 GB. Je komt met 1024 MB RAM sowieso niet snel in de problemen en op Linux eigenlijk al helemaal niet. ;)

Ik weet niet op wat voor partitie die "D-schijf" staat, is het NTFS of FAT32?
Meestal zal dat NTFS zijn en Linux kan dat inderdaad lezen, maar ernaar schrijven is nog wat experimenteel (hoewel dat steeds beter schijnt te gaan). Voor een extra opslagpartitie zou ik dus voor FAT32 kiezen, daar kunnen zowel Windows als Linux probleemloos naar schrijven.

Concreet, als je je live CD opgestart hebt en voor Installeren kiest, dan komt er een grafische partitiebewerker en mijn keuze -in jouw geval- zou zijn: hda6 in drie delen splitsen.
- Ubuntu op 15 GB (ext3)
- /home/ op 25 GB (ext3)
- opslag op 49 GB (FAT32)

Er komt vanzelf de vraag hoe groot je je swap wilt maken en die zou ik op 1 GB zetten, het bestandssyteem wordt automatisch ingevuld. Dus feitelijk wordt de partitie dan in vieren gesplitst (maar ik had swap even niet meegeteld). :)

Je kunt /home/ ook gewoon op laten gaan in de rest van de installatie, maar dit is beter volgens mij.
Afbeelding
Freston
Berichten: 147
Lid geworden op: 24 januari 2007, 14:19
    unknown unknown

Bericht door Freston »

mam43 schreef:Enfin, Freston, het was zeker geen aanval ofzo hoor
Aanval :D Zo bedoelde ik het niet hoor ;)



Het enige dat ik dacht was dat als je 15 Gig naar Linux zet, dat je wat je over hebt misschien wel aan je data-partitie toe kunt voegen. 't Is een idee. Met wat Adri zegt kan je trouwens niet misgaan. Zeer niet als je Partition-Magic hebt en je je opslagruimte op FAT32 formatteert. Dan kan Windows er gewoon bij en Linux ook. Maar goed, dit zijn twee alternatieven. Gij moogt kiezen ;)
mam43 schreef:Mijn spielerij met Windows heeft het vaak moeten bekopen met een verse installatie
Als je een beetje een knutselaar bent, dan ben je bij Linux op het juiste adres. Voor je er erg in hebt zit je aan de code te sleutelen, gewoon omdat je denkt dat je een goed idee hebt. 't Is geweldig.
mam43 schreef:Ik heb inderdaad 1024 aan geheugen, dus komt het uit op 2048. Maakt hij dat dan aan op die 100gb, of gaat alles doorelkaar lopen?
Nee hoor, zo nauw luistert dat niet. Ik ben het met Adri eens, dat je aan 1 à 1,5 Gig zat hebt. Als je daarmee niet uitkomt (films bewerken ofzo), dan heb je meer aan extra RAM dan aan extra Swap. En RAM kost niks.
mam43 schreef:Dus als ik het nu goed begrijp blijft voor Linux de gehele schijf zichtbaar en benaderbaar, terwijl in Windows er 100gb 'verdwenen' is. (en heb ik voor linux niet zo heel erg veel nodig)
Jep
mam43 schreef:Wat een vragen hè, en ik moet nog beginnen!
Goede voorbereiding is het halve werk. Voor veel mensen is het partitioneren een eerste grote horde, omdat je ineens met dingen te maken hebt die iets dieper op het systeem ingaan. Evenzo, je bent nog bij de les :p dus dit gaat helemaal goed komen.
Got Slack?
rebil
Berichten: 505
Lid geworden op: 25 april 2006, 20:07
    unknown unknown
Contacteer:

Bericht door rebil »

Hier is een beetje technische uitleg nodig.

Partities
Zoals mam43 al dacht is /dev/hda2 inderdaad een samenvoeging van /dev/hda5 en /dev/hda6. Het zit namelijk zo: schijven kunnen niet meer dan 4 primaire partities hebben (/dev/hda1 tot en met /dev/hda4). Om toch meer dan 4 partities te hebben, wordt 1 partitie gemarkeerd als uitgebreide partitie. Daarbinnen kunnen dan een onbeperkt aantal logische partities gemaakt worden (vanaf /dev/hda5). Dit is moeilijker dan het moet zijn, maar is nu eenmaal historisch zo gegroeid. Als je in Windows naar Schijfbeheer gaat zal je 3 partities zien, waarvan er 2 in hetzelfde kadertje zitten.

Windows staat zeker en vast op /dev/hda1 want dat kan alleen booten van een primaire partitie.

Schijfruimte
Een gewone installatie van Ubuntu is iets van een 4 GB. Wil je veel andere programma's uitproberen, dan kom je nog ruim toe met 10 GB. Met 15 GB voor Linux zelf zit je dus comfortabel. Voor je persoonlijke bestanden hoef je niet per sé een andere partitie te reserveren, maar het kan ook geen kwaad. Het bied eigenlijk vooral voordelen als je meerdere Linux-versies installeert.

Ik heb me laten vertellen dat Linux tegenwoordig vrij betrouwbaar naar NTFS kan schrijven, maar rechtstreeks naar je Windows-partitie schrijven is misschien een beetje riskant. Je kan Linux-partities vanuit Windows benaderen met e2fsprogs, maar dat is niet echt handig. Een aparte uitwisselingspartitie is dus beter als je veel data wilt uitwisselen. FAT32 is het veiligst, maar kan geen bestanden aan die groter zijn dan 4 GB. Als je veel grotere bestanden gebruikt kan je NTFS overwegen, omdat voor deze partitie de wereld niet vergaat als er toch iets gebeurt (tenzij je er permanent data op gaat zetten).

Swap
De vuistregel is: 2 x hoeveelheid RAM, maar met meer dan 1 GB win je niks aan snelheid of resources. Als je suspend to disk (slaapstand) wilt gebruiken kun je het wel best iets groter nemen dan de hoeveelheid RAM, want dan wordt de inhoud van het geheugen naar de swap-partitie geschreven. 1,1 GB is dus ruim voldoende.

Je gaat dus voor Linux 4 partities hebben:
- systeempartitie voor Linux zelf
- persoonlijke bestanden
- uitwisseling
- swap

@gohelena
Nog bedankt om op deze forums zo uitgebreid verslag te doen van je ervaringen. Dat werkt meestal beter om anderen te overtuigen dan de uitleg van de oude rotten, die hun beginnersperspectief een beetje verloren hebben.
Plaats reactie