Samuël schreef:Ik overweeg om over enkele maanden een tweede laptop te kopen. Ditmaal zonder Macintosh maar met een Linux distributie. Indien er iets misgaat, kan ik met de MacBook hulp vragen.
Ik heb ook al lang 2 pc's: de vorige, en de huidige, dat is zeker handig.
Samuël schreef:Vóór er een eventuele tweede laptop komt, toch wel enkele vragen. Ik kan nu reeds zeggen: Ik ben veeleisend.
Ik ook. Als je wist hoe lang ik er tegen aangehikt heb om van Win98 over te stappen op Linux Slackware...
Samuël schreef:Hetgeen ik wil, is niet gewenst maar wel vereist.
Je bedoelt waarschijnlijk:
wat ik wil is absuluut vereist (Beetje onduidelijke, kromme zin: niet gewenst = je wilt het niet, vereist = maar het moet wel zo zijn).
Samuël schreef:Welke distributie heeft het gebruiksgemak van Macintosh en is volledig Nederlandstalig?
Maak onderscheid tussen 'de shell' (dat is wat je ziet voordat de GUI = Grafische User Interface = Desktop) is geladen, en je feitelijke Desktop omgeving.
Mijn Desktop (Bureaublad omgeving) is gewoon Nederlands:
Samuël schreef:Is het mogelijk om het .iso-bestand te branden met de MacBook om dan te installeren op de andere laptop? De andere laptop zou geen Apple computer zijn.
Vanzelfsprekend!!! Brandt je bestanden dan kan het mogelijk niet uitwisselbaar zijn, maar een ISO is een ISO! Dat betekent dat de CD of DVD exact gekopieerd wordt, inclusief dat je er van kan opstarten, het bestandssysteem op de CD of DVD. Een Iso is feitelijk een exacte kopie van een CD of DVD, zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Iso_%28bestandindeling%29
Waar jij zorg voor moet dragen is dat je de ISO niet als bestand brandt op CD of DVD (want dan heb je alleen maar 1 groot bestand op die schijf), maar kiest voor branden van beeld, of hoe dat ook bij de Mac moge heten.
Samuël schreef:Is het nodig om ook een opstarter te installeren aangezien er uitsluitend de distributie op zou komen (dus géén Windows)? Vóór ik uitleg krijg over de mogelijkheid om de distributie te installeren op de MacBook: dit wil ik géénszins. Op de MacBook komt uitsluitend MacOS.
Dat laatste is duidelijk
Opstarters: nee, maar er is wel altijd een 'bootloader', ook al laad je maar 1 systeem (dat is zo bij Windows, en ook bij Mac, neem ik aan???).
Er moet n.l. iets geladen worden (een systeem: Mac, windows, Linux, BSD).
Misschien spreekt dit je aan: 1 van de veiligste sytemen (gebaseerd op
FreeBSD), maar toch bijzonder gebruiksvriendelijk:
http://www.pcbsd.org/?p=learnhome
In FreeBSD 7 wordt onder meer de TCP/IP-stack verbeterd door Andre Opperman. Het FreeBSD-project wil hiermee opnieuw trachten het besturingssysteem met de snelste netwerkcode uit te brengen
Het wordt voornamelijk gebruikt als besturingssysteem voor servers, vanwege de reputatie in stabiliteit en prestatie
Niet perse alleen voor servers! In een Desktopomgeving waar geen servers nodig zijn werkt FreeBSD ook super.
Mijn reden om nog niet gekozen te hebben tussen Slackware 12 (met echt heel veel verbeteringen en een paar favorite progamma's die dan eindelijk gaan werken), en PC-BSD is:
http://faqs.pcbsd.org/16_108_en.html
Maar er is wel veel erg up-to-date software voor beschikbaar:
http://www.pbidir.com/