Henk,
Allereerst welkom hier op het forum van MozBrowser.
Het is handig als je jouw website-adres hier vermeldt, zodat we die alvast kunnen bekijken. Dan krijgen we alvast een idee van wat je van plan bent.
Maar met jouw beschrijving kan ik ook al wel iets, dus laten we daar eens mee beginnen.
Als je een afbeelding op dezelfde hoogte als de tekst wilt krijgen dan kun je het beste bij de afbeelding in Kompozer aangeven hoe de afbeelding ten opzichte van de tekst uitgelijnd moet worden. Dat zit bij de eigenschappen van de afbeelding op het tabblad
Vormgeving onder
Tekst uitlijnen naar afbeelding. Daar kies ik bijvoorbeeld voor de optie
Aan linkerkant. Dat zorgt ervoor dat de tekst links van de afbeelding wordt uitgelijnd en dus dat de afbeelding aan de rechterkant komt te staan. Vervolgens kun je via hspace en vspace ook nog bepalen hoeveel witruimte er tussen de afbeelding en de tekst moet komen, maar dan wordt het al iets geavanceerder:
http://html.com/attributes/img-hspace/
Als ik met dergelijke uitlijning werk, dan voeg ik de afbeelding doorgaans aan het begin van een alinea in. Daarmee is de kans het grootst dat die afbeelding op dezelfde hoogte komt te staan als het begin van de betreffende alinea.
Zie
http://netosisvideos.s3.amazonaws.com/l ... images.pdf voor een algemene uitleg over hoe je in Kompozer met afbeeldingen kunt werken.
Als je op een dergelijke manier met uitlijning werkt, dan komt de afbeelding wel aan de rechterkant te staan, maar er is dan niet echt sprake van 1 rechterkolom. Alle afbeeldingen komen onder elkaar te staan (tenminste, als je ze allemaal rechts uitlijnt), maar waar ze komen te staan is afhankelijk van de grootte van de afbeelding. Uiteraard kun je ook zelf de groottes van de afbeeldingen instellen, dus daar heb je ook wel enige controle over.
Als je echt met een vast afgebakende linker- en rechterkolom wilt werken, dan zou je dat voorheen misschien met tabellen hebben gedaan. Daarmee kan het nog wel lastig zijn om de afbeelding precies op dezelfde hoogte te krijgen als de tekst, maar dat terzijde. Tegenwoordig werken we liever niet meer met tabellen, als we alleen maar iets willen uitlijnen (opmaak, design).
Een modernere manier om met meerdere kolommen te werken is het gebruik van de kolommen uit de CSS3-standaard:
https://developer.mozilla.org/docs/Web/ ... mn_layouts Dat wordt echter niet door alle browsers ondersteund, maar moderne browsers ondersteunen dat wel:
http://caniuse.com/#feat=multicolumn
Als je ook de wat oudere webbrowsers wilt kunnen ondersteunen, dan zijn er ook voloende mogelijkheden om een pagina in 2 kolommen onder te brengen. Zo gaat dit hele artikel over verschillende (CSS-)technieken om dat voor elkaar te krijgen:
https://css-tricks.com/left-and-right/
Dat artikel gaat niet specifiek over het gebruik van Kompozer, maar ik zie Kompozer vooral als een hulpmiddel om een webpagina te maken. Voor bepaalde zaken moet je soms iets dieper in de code duiken om het voor elkaar te krijgen. Gelukkig bieden Kompozer (en Bluegriffon) daartoe wel de mogelijkheid.
Het is handig om de beschikbare methodes te kennen, zodat je voor jezelf kunt bepalen welke het beste bij jou past. De ene methode kan webdesign-technisch misschien wel veel mooier zijn, maar uiteindelijk moet jij het wel met een hulpmiddel als Kompozer kunnen onderhouden. Ik hoop dat ik je hiermee wat verder op weg heb geholpen. Schroom echter niet om vragen te stellen als je hiermee niet veel verder komt.