Rob,
In de meeste WYSIWYG web-editors heb je overigens die mogelijkheid. Bluegriffon onderscheidt zich door dat niet direct mogelijk te maken. Ter info: de maker van Bluegriffon is ook mede-opsteller van de CSS-standaard. Dus hij weet zeer goed waar hij het over heeft en wat er met CSS mogelijk is (en wat er nog allemaal meer met CSS mogelijk zou moeten zijn).
Probleem met dat je de grootte van het lettertype direct kunt invoeren is dat men dat ook overal op die manier gaat doen. Zo zie ik diverse websites waar bij elke alinea zo ongeveer staat vermeld dat het lettertype Verdana, Arial, etc moet zijn. Dat vermeldt men niet bewust bij die alinea's, maar dat doet de editor als iemand bijvoorbeeld alle tekst op een pagina selecteert en aangeeft dat het lettertype Verdana moet zijn.
Andere teksteditors (zoals Kompozer) hebben knopjes om het lettertype van de geselecteerde tekst een slag groter of kleiner te maken. Maar wat je dan krijgt is dat er in de code een heleboel <big>- en <small>-tags komen te staan. Een voorbeeld vanuit Kompozer:
Code: Selecteer alles
<big><big><big><big><big>stukje tekst</big></big></big></big></big>
Met elke big wordt de tekst wat groter gemaakt. Al zou ik niet durven zeggen hoeveel pixels de tekst nu groot is geworden. Dan kun je beter zeggen dat de koptekst bijvoorbeeld 24 pixels moet zijn (of je kunt dit ook
in em of in pt opgeven).
Als je hier wat intelligenter mee omgaat, dan geef je 1 keer op dat dat het lettertype moet zijn.
Als je nog wat intelligenter te werk gaat, dan maak je 1 centraal CSS-bestand en daarin geef je 1 keer het basis-lettertype voor de website op. Dat CSS-bestand gebruik je vervolgens in elke pagina van de site. Moet het lettertype dan eens veranderen dan pas je dat in dat centrale bestand aan en klaar ben je.
Vergelijk het een beetje met tekstverwerken (Word, Writer, Wordperfect, etc).
Je kunt op 2 manieren een document maken:
1) je begint gewoon te tikken en voegt daar terloops wat opmaak aan toe
2) je denkt eerst na hoe de stijlen (Kop 1, Kop 2, Alinea, etc) eruit moeten zienen past die vervolgens toe in het document
Uiteraard is er ook wel een tussenvorm mogelijk, dus dat je eerst wat tekst tikt en dat vervolgens in stijlen onderbrengt. Dat is ongeveer de methode die Bluegriffon min of meer probeert af te dwingen. Uiteindelijk komt dat de kwaliteit van de website ten goede, want dan heb je minder snel dat opeens lopende een stuk tekst in een website opeens het lettertype verandert (omdat het lettertype van alinea A wel is ingesteld, maar bij alinea B deze instelling verloren is gegaan).