Bewerken van pagina's in de Wiki

In de Wiki staan per onderwerp uitgebreide beschrijvingen van Mozilla-termen om zo iedereen snel op weg te helpen.
De Wiki maakt het ook mogelijk dat iedereen eraan kan toevoegen en wijzigen. In dit forum wordt daarover meer uitleg gegeven en kun je erover discussieren.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11529
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown
Contacteer:

Bewerken van pagina's in de Wiki

Bericht door nirwana »

In het vorige bericht had ik al aangegeven dat het toevoegen of aanpassen van informatie in de MozBrowser Wiki voor iedereen eenvoudig te doen is.

Hieronder zal ik een korte handleiding plaatsen met punten waar je rekening mee kunt houden bij het bewerken van informatie. Ook als je nog niet van plan bent om iets aan de Wiki toe te voegen, dan kan onderstaande informatie handig van pas komen bij het gebruik van de Wiki.

Inloggen alvorens te wijzigen
Het geheel begint met het aanmaken van een account voor de Wiki. Dat heb je namelijk nodig als je iets wilt toevoegen of wilt wijzigen. We hebben getracht om met andere Wiki-software een koppeling met de gebruikers-database van het forum te leggen om zo de authenticatie te regelen. Echter is dat niet gelukt en daarom hebben we ervoor gekozen om ook voor de Wiki een aparte gebruikers-administratie bij te houden.

Naar andere pagina's linken
In een Wiki is het eenvoudig om naar andere pagina's in de Wiki te linken. De hoeveelheid informatie in een Wiki groeit organisch. Je schrijft een stukje tekst en bepaalt over welke trefwoorden in die tekst je nog meer iets wilt schrijven. Die markeer je met [[dubbele blokhaken]] om het woord (of de groep van woorden).
Als je het bewerkte onderwerp opslaat, dan wordt de resultaat-pagina ervan getoond. Je zult dan zien dat voor de trefwoorden tussen de blokhaken wordt bekeken of deze al in de Wiki zijn opgenomen. Zijn deze al opgenomen, dan wordt er een standaard blauwe link naar geplaatst. Is het trefwoord nog niet opgenomen, dan zie je een rode link.
Klik je op een blauwe link dan bekijk je dat trefwoord (en zo kun je de hele Wiki doorbladeren). Klik je op een rode link dan krijg je een nieuw bewerk-venster (mits je ingelogd bent).

Bij het maken van onderlinge links moet je er wel op letten dat je de woorden exact zo invoert als waarmee ze zijn gemaakt. Dus als je naar Firefox wilt linken dan moet je in dit geval het trefwoord MozillaFirefox tussen blokhaken gebruiken (omdat dat onderwerp nu eenmaal zo is genoemd). Alleen dan krijg je na het bewerken een blauwe link getoond. Krijg je een rode link en was het de bedoeling om naar een bestaand onderwerp te linken, dan heeft het systeem het gelinkte onderwerp dus niet herkend. Controleer dan even de gemaakte link met de lijst met onderwerpen die je van het systeem kunt opvragen. Zie http://mozbrowser.nl/wiki/wiki.phtml?ti ... gssystemen voor een lijst met bestaande onderwerpen.

Geen kennis van HTML nodig
Je hebt voor het bewerken van de informatie in de Wiki geen kennis van HTML nodig. Zojuist is al uitgelegd dat je voor het maken van links geen HTML-codes hoeft te gebruiken. Ook als je een woord vetgedrukt wilt hebben of cursief, dan volstaat het om het woord tussen enkele quotes te plaatsen:
''cursief'' (2x enkele quote)
'''vet''' (3x enkele quote)
'''''cursief en vet''''' (2x + 3x = 5x enkele quote)

Genummerde lijsten maak je door voor de regels een # (hekje) te plaatsen. Opsommingen maak je door er * (sterretje) voor te plaatsen. Je kunt zelfs meer niveau's inspringen (2 sterretjes voor een niveau dieper) en je kunt ook nummeringen en opsommingen met elkaar mixen als je dat zou willen.

Een uitgebreide lijst met mogelijkheden staat hier beschreven:
http://meta.wikipedia.org/wiki/MediaWik ... g_overview (is wel in het Engels, want ik heb er nog geen Nederlandse vertaling van gevonden). Zo kun je zien dat er van alles mee mogelijk is en dat we hier nog maar net het topje van de ijsberg hebben behandeld. Maar aan dit topje heb je eerst ook wel voldoende. Als je eenmaal enkele van deze regeltjes door hebt, dan wijst de rest zich vanzelf.
Tip: wil je weten hoe iemand iets voor elkaar heeft gekregen, dan klik je even op Bewerken onderaan de pagina en dan zie je de Wiki-code waaruit de pagina is opgebouwd.

Linken naar andere sites
Een link naar een externe site (dus niet naar een andere Wiki-pagina) maak je op de volgende manier: [http://www.mozbrowser.nl/wiki MozBrowser Wiki]. Je begint dus met de link en daarachter plaats je de tekst die voor de link gebruikt moet worden.

Wijzigingen automatisch bijgehouden
De Wiki houdt standaard revisies bij. Zo kun je van een onderwerp de 'voorgeschiedenis' opvragen. Doordat iedereen ingelogd moet zijn alvorens iets te bewerken zie je ook wie wat heeft bewerkt.

Als er nog meer vragen zijn, dan zie ik deze graag hier in het forum verschijnen. Daarvoor is er een nieuw Wiki-forum aangemaakt.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Plaats reactie