GreaseMonkey

Uit MozBrowser wiki
Versie door Adri (overleg | bijdragen) op 12 okt 2005 om 23:47
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De GreaseMonkey-extensie (GM) is geschreven door Aaron Boodman en Jeremy Dunck. Zij kwamen erachter dat je met Javascript in Mozilla-browsers veel dingen kunt beïnvloeden en dat een gebruiker eigen scripts aan de browser moet kunnen toevoegen. Zo kun je met GreaseMonkey bepaalde gedragingen van websites aanpassen. Die scripts kunnen op alle websites werken, maar ook enkel op specifieke websites (zoals alle pagina's van Yahoo! of Slashdot of een subdomein van die websites). Daarnaast is het ook mogelijk om het gedrag van bepaalde extensies met GreaseMonkey aan te passen.

Userscripts

Een Userscript is een stuk tekst waarin code staat en waarin wordt aangegeven wat die code doet en voor welke websites de code bestemd is. Zo'n userscript kun je aan GreaseMonkey toevoegen.

De Wiki van Jeremy Dunck wordt gebruikt als verzamelplaats van Userscripts. Daar vindt je al erg veel scripts. We nemen de scripts voor Slashdot als voorbeeld. De HTML-code van Slashdot is namelijk nogal belabberd en de site wil nog wel eens rare kleurencombinaties gebruiken. Zo is er een userscript dat de zijbalken van de websites verwijdert zodat je meer ruimte over hebt om de teksten op de site te lezen (de 'stuff that matters'). Ook is er een script dat alle kleuren van de subdomeinen ook dezelfde groene kleur als de voorpagina geeft. Dat is om te voorkomen dat je kleuren krijgt als op it.slashdot.org.

Je ziet hier dat de website gewoon door de Mozilla-browser wordt gedownload, maar dat er vervolgens scripts worden gedraaid om de pagina een ander uiterlijk te geven. Het resultaat van die scripts wordt aan de gebruiker getoond. Dan kunnen er advertenties uit verwijderd zijn of juist bepaalde dingen aan toegevoegd (zoals bijvoorbeeld handige links naar andere websites in de Google-zoekresultaten).

Ook nadelen ?

Dat een extensie als GreaseMonkey voor een ware revolutie kan zorgen als het veel gebruikt wordt, is wel duidelijk nadat je de extensie een tijdje met enkele userscripts gebruikt. Maar kent zo'n extensie alleen maar voordelen ? Daarom vermelden we hier potentiële nadelen van userscripts:

  • je ziet de pagina anders dan andere personen (kan lastig zijn als je met iemand een site bespreekt)
  • kwaadwillende scripts kunnen lastig worden (gelukkig zie je elk script voordat je het installeert)
  • website-makers houden doorgaans niet van het idee dat een website die zij gemaakt hebben door een gebruiker aangepast wordt

Zie ook: GreaseMonkey-conflicten

Andere browsers

Ook voor andere browsers, zoals Internet Explorer en Opera, zijn er userscripts in ontwikkeling. Opera voegt deze toe in een volgende versie en voor Internet Explorer zijn er diverse addons die dit mogelijk maken. Waarschijnlijk blijven userscripts in Mozilla-browsers wel het krachtigst aangezien de rest van de browser ook uit Javascript is opgebouwd en GreaseMonkey daar goed op inspeelt.