Internet Explorer

Uit MozBrowser wiki
Versie door ByteWarrior (overleg | bijdragen) op 19 jun 2005 om 13:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Internet Explorer is een browser-programma van Microsoft, waarmee je op het Internet kan surfen. De naam wordt vaak afgekort met IE of MSIE. Internet Explorer wordt standaard met Windows geïnstalleerd. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor het algemeen gebruik van Internet Explorer. Het is anno 2005 de meest gebruikte browser. De huidige versie van Internet Explorer is 6.0. Versie 7.0 wordt in de zomer van 2005 verwacht.

Integratie

Met de introductie van Windows 98 werd Internet Explorer meegeleverd als deel van het besturingssysteem. Dit was een omstreden zet, en deze was aanleiding tot verschillende rechtszaken, waaronder de zeer grote mededingingsrechtszaak van 19 Amerikaanse staten en de Amerikaanse Federale overheid.

De integratie van Internet Explorer levert Microsoft het voordeel op dat zij verschillende besturingssysteemfuncties, zoals het helpsysteem en de weergave van mappen kunnen weergeven doormiddel van HTML. Het betreffende Windowsonderdeel genereert dan HTML, waarna deze door Internet Explorer in beeld wordt omgezet.

Alhoewel dit voordeel onomstreden is, is de algemene visie dat dit niet de ware reden voor de integratie van Internet Explorer is geweest. Destijds waren een aantal bedrijven bezig initiatieven te lanceren die voor Microsoft potentieel gevaarlijk waren. Zo waren onder andere Sun en Oracle bezig met een network computer, welke Java-applicaties via internet downloadde en uitvoerde. Gezien de platformonafhankelijkheid van Java, zou dit een aanval op de positie van Microsoft zijn geweest.

Verder was de trend gaande veel meer applicaties via websites aan te bieden, zo hebben we tegenwoordig telefoongidsen, reisplanners, e-mailprogramma's en veel meer via het web. Ook dit was platformonafhankelijk.

Microsoft reageerde met onder andere de volgende maatregelen:

  1. Er werd een eigen versie van Java geprogrammeerd, die extra functionaliteit bood ten opzichte van die van Sun. Programma's die hiervan gebruik maakten werkten alleen met de Microsoft Java-implementatie.
  2. Er werd een ontwikkelomgeving voor Java ontwikkeld, Visual J++. Programma's die hiermee gemaakt werden, gebruikten de functionaliteiten van de Microsoft Java-implementatie. Visual J++ werd agressief de markt in gedrukt, veel cd's werden gratis weggegeven.
  3. Er werden uitbreidingen op HTML bedacht die alleen met Internet Explorer werkten.
  4. Er werd een HTML-ontwikkelpaket uitgebracht, (FrontPage) die deze uitbreidingen in websites inbouwde.

De bovenstaande maatregelen dienden dus in merendeel om ontwikkelaars aanbod te laten ontwikkelen die beter/alleen met Internet Explorer werkt. Ontwikkelaars doen dit echter alleen als het overgrote deel van hun doelgroep hier niet mee in de problemen komt. Met andere woorden, het was noodzakelijk dat iedere consument over de Internet Explorer browser beschikte. De eenvoudigste manier is de browser met het besturingssysteem mee te leveren.

Deze taktiek was succesvol. Alhoewel Sun Microsystems doormiddel van een rechtszaak de Microsoft variant van Java tot staan wist te brengen lukte het Microsoft op andere gebieden haar doel te bereiken. Dit werd geholpen doordat concurrent Netscape een technische achterstand begon te krijgen op Internet Explorer. Aldus ontstond de situatie dat een flink deel van de sites alleen nog maar werkte op Internet Explorer.

Voor de consument was de berekening snel gemaakt. Een extra browser downloaden om minder websites te kunnen bekijken is niet logisch. In rap tempo verdrong Internet Explorer Netscape en andere browsers van de markt.

Dit was aanleiding tot een serie rechtszaken. Aanvankelijk probeerde eerst Netscape via de rechter de integratie van Internet Explorer te stoppen. Aanvankelijk won men, in hoger beroep werd Microsoft weer vrijgesproken. Hierna was het de beurt aan de welbekende anti-mededingszaak van de Amerikaanse federale overheid en 19 Amerikaanse staten.

Microsoft werd veroordeeld wegens het schenden van de concurrentiewetten en kreeg als straf een bevel tot opsplitsing. Het bedrijf moest zich opsplitsen in een bedrijf voor besturingssystemen en een bedrijf voor applicatiesoftware (waaronder Internet Explorer) om zo opnieuw machtsmisbruik te voorkomen.

In hoger beroep werden de bevindingen bevestigd, echter de straf werd onredelijk bevonden. Dit deel van het proces diende overgedaan te worden. In een door velen als verdacht geziene zet was de Amerikaanse justitie opeens bereid tot een schikking. Hierbij wordt Microsoft verplicht om meer informatie te verschaffen over haar eigen producten, bepaalde software-onderdelen in licentie te verstrekken en beperkende maatregelen die zij afnemers van producten oplegt (afnemers van Windows zijn met name de grote pc-fabrikanten), op te heffen. Een controlerende instantie is in het leven geroepen om hierop toezicht te houden.

Veiligheid

Internet Explorer is helaas een groot doelwit voor krakers, wormen en computervirus gebleken. Hiervoor zijn verscheidene redenen te noemen:

  1. Populariteit. Door te ontwerpen op veelgebruikte software is de effectiviteit het grootst, het probleem van een monocultuur.
  2. Slecht ontwerp. Veel functionaliteit die in Internet Explorer is ingebouwd om websites puur op Internet Explorer te laten werken omvat toegang tot low-level functies van het besturingssysteem. Bijvoorbeeld, in Internet Explorer kan een ActiveX besturingselement in een website opgenomen worden. Hierbij kon een website dan vreemde code zonder toestemming van de gebruiker laten uitvoeren op diens computer.
  3. Slecht gebouwd. Behalve ontwerpfouten zijn in Internet Explorer ook veel slordigheidsfouten zoals buffer overflows gevonden.

In reactie hierop heeft Microsoft de afgelopen jaren vrijwel maandelijks een of meer updates (patches genaamd) uitgebracht voor Internet Explorer, die kunnen worden geïnstalleerd door in het menu van Internet Explorer 'Windows Update' te kiezen. Als dit wordt verzuimd, kan een pc gevoelig zijn voor |virussen en/of wormen. Een voorbeeld van een zichzelf snel verspreidende worm was MSBlast.

Grote veranderingen kwamen achter met de komst van Windows XP Service Pack 2 op 10 augustus 2004, welke Internet Explorer voorzag van tal van beveiligingsverbeteringen zoals een ingebouwde pop-up-blokkering en een informatiebalk en beveiligingswaarschuwingen zodat de gebruiker beschermd en ingelicht wordt over (kwaadaardige) scripts.

Geschiedenis

In februari 1993 lanceerde NCSA de eerste browser voor het World Wide Web genaamd Mosaic. Daarmee legde dit bedrijf de basis voor bijna alle huidige browsers. Deze eerste grafische webbrowser wist in korte tijd een revolutie te ontketenen.

Eén van de programmeurs was Marc Andreessen en hij ging na afloop werken voor het zojuist opgerichte bedrijf Mosaic Communications, wat later vanwege onenigheid over de naam werd omgedoopt tot Netscape.

De NCSA gaf de commerciële exploitatie van Mosaic in augustus 1994 in handen van Spyglass. Deze tekende in oktober 1994 een vrij ongelukkige deal met Microsoft, die het geheel vervolgens verbouwde tot Internet Explorer 1.0 en in augustus 1995 uitbracht. Van Internet Explorer 1.0 is nooit een 16-bit versie uitgekomen omdat deze maar zeer kort in omloop is geweest.

In december 1995 werd Internet Explorer (versie 2.0) voor het eerst meegeleverd met Windows. Tegen die tijd begon Microsoft in te zien dat ze het World Wide Web hadden onderschat, ze zagen in de begintijd meer brood in hun eigen Microsoft Net.

Ruim voordat iemand ook maar ooit van Internet Explorer had gehoord, kwam Netscape uit met z'n eerste versie. Netscape wist een marktaandeel van ruim 90% te halen. Anno 2003 was dit markaandeel echter compleet omgeslagen in het voordeel van Internet Explorer.

Hedentendage, herfst 2004, lijkt er echter een nieuwe trend aan de gang, concurrerende webbrowsers vinden in toenemende mate weer hun weg naar de computers. Zo heeft Apple Internet Explorer in Mac OS X vervangen door het van KHTML afgeleide Safari. Onder Windows is de webbrowser Mozilla Firefox sterk in opmars. Redenen hiervoor zijn waarschijnlijk de langzame technische vooruitgang van Internet Explorer en moeheid van de consument betreffende de veiligheidsproblemen.

Externe links